Prati nas

Srbija

SRBI DANAS PROSLAVLJAJU IRINEJA: Njegova sudbina je NAJSTRAŠNIJA! Ubijen na brutalan način!

Foto: SPC

Sveti Irinej, episkop Lionski, spada u najznamenitije oce i učitelje Crkve


Živeo je i podvizavao se u drugom veku, posvetivši sav svoj život borbi sa gnosticizmom. Njegov značaj za hrišćansku Crkvu drugoga veka može se sravniti sa značajem svetog Atanasija Velikog za hrišćansku Crkvu četvrtoga veka.

I jedan i drugi javljaju se u svome životu i radu prvenstveno kao zaštitnici čistog, nepovređenog crkvenog učenja protiv lažnih jeretičkih učenja svoga vremena: sveti Irinej – protiv gnosticizma, sveti Atanasije – protiv arijanizma.

Sveti Irinej se rodio u gradu Smirni, u Maloj Aziji, od rane mladosti odao se temeljnom izučavanju jelinske mudrosti, i postao odličan znalac grčke poezije, filosofije i ostalih jelinskih nauka. Čuvši za duhovnu mudrost, mudrost hrišćansku, i počevši se upoznavati s njom, on se oduševi njome i zažele da je svim srcem usvoji, jer osećaše spasonosnost i neizmernu važnost njenu.

Mladi Irinej se najpre učio od svetog Polikarpa, episkopa smirnskog. Sveti Polikarp je bio učenik svetog apostola i evanđelista Jovana Bogoslova, koji ga je i postavio za episkopa grada Smirne.

Učenik tako svetog i bogomudrog učitelja, Irinej je zavoleo hrišćansko učenje više od svake svetovne nauke.

Zbog svoga vrlinskog života i smirene Evanđelske učenosti sveti Irinej je bio rukopoložen od svetog Polikarpa za prezvitera i poslat u Galiju da propoveda reč Božiju.

Nakon nekog vremena u Lionu nastade žestoko gonjenje hrišćana, i sveti Irinej se pokazao kao hrabar zaštitnik hrišćana i tvrd stub Crkve.

Iz Liona sveti Irinej je bio poslat od strane episkopa Potina u Rim, da odnese poslanicu ispovednika episkopu Elevteriju.

Po povratku iz Rima sveti Irinej stupi na arhijerejski presto svetoga Potina, pošto je ovaj mučenički nastradao.

Kao arhijerej, sveti Irinej je mudro rukovodio svojom lionskom pastvom u teškim vremenima, jer mnoge nevolje napadoše Crkvu Hristovu: neznabožni idolopoklonici su ganjali hrišćane, a bezbožni jeretici stvarali su pometnju i razdor u Crkvi.

Sveti Irinej je trpeljivo podnosio neprijatnosti koje su mu nanosili idolopoklonici, a protiv jeretika neustrašivo je vojevao svojom rečju i svojim knjigama.

Veliku revnost je pokazao sveti Irinej u izobličavanju i opovrgavanju ondašnjih jeretičkih učenja.

Pri tome rukovodeća misao bogomudrog oca, svetog Irineja, jeste ovo: “Svaki koji želi da zna istinu, treba da se obrati Crkvi, jer su apostoli samo njoj jedinoj saopštili božansku istinu, i, kao bogataš u riznicu, položili u nju sve što se odnosi na istinu. Samo je Crkva vrata života”.

Tako učeći i upućujući sve, sveti Irinej spase mnoge od neznabožačkog idolopoklonstva i od jeretičkih zabluda, mnoge hrišćane on je vratio na put spasenja, a neke ukrepi na mučenički podvig.

Naposletku i sam je nastradao za ime Hristovo u vreme cara Sevira: njemu je bila odsečena glava.

I tako sveti Irinej primi slavni venac mučeništva u carstvu Gospoda našeg Isusa Hrista.

Izvor: Mondo