Prati nas

Novi Sad

Novosadski Dom zdravlja spreman za veći broj pacijenata

Foto: Pixabay

U respiratornim ambulantama novosadskog Doma zdravlja dnevno se pregleda oko 200 pacijenata. Mali procenat njih je pozitivan na korona virus i ohrabruje činjenica da su to većinom ili asimptomatski slučajevi ili slučajevi sa blažom kliničkom slikom koja ne zahteva hospitalizaciju, kaže direktor Doma zdravlja Novi Sad, Veselin Bojat.


“To naravno ne znači da je vreme za opuštanje, naprotiv, primena svih preventivnih epidemioloških mera je imperativ u nedeljama koje slede”, dodaje Bojat.

On je rekao da je ta zdravstvena ustanova spremna za priliv i većeg proja pacijenata, a u zavisnosti od toga, kao i od vremenskih uslova plan je da se kompletan objekat Doma zdravlja na Novom naselju pretvori u jednu veliku kovid ambulantu.

“Mi smo spremni da, ukoliko je potrebno, već danas pređemo na takav sistem rada i to se radi u dogovoru sa resornim sekretarijatom i gradonačelnikom Novog Sada. Osim što pacijenti time ne bi čekali na ulici i kvalitet usluge bi bio na višem nivou jer bi tu bile smeštene sve službe kao i dežurni pulmolog specijalista i bilo bi moguće pregledati više pacijenata u isto vreme”, kaže Bojat.

Za sada se još uvek ne ukida program preventivnih pregleda u objektima Doma zdravlja, ali ukoliko se epidemiološka situacija pogorša razmotriće se i ta opcija. Za sada je jedino izmeštena pedijatrija iz objekta na Novom naselju i pedijatri su premešteni u objekte u Vase Stajića, Rumenačkoj, Petrovaradinu, Klisi i Jovan Jovanović Zmaj.

Izvor: RTV