Prati nas

Novi Sad

FOTO: Predstavljen budući izgled Spensa i plan rekonstrukcije

Foto: 021.rs

Projekat rekonstrukcije Spensa predstavljen je večeras, a tom prilikom je otkrivena i maketa koja pokazuje kako bi ovaj objekat mogao da izgleda u budućnosti.

Kako je rečeno tom prilikom, ugovor o saradnji između Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka biće potpisan u narednih nekoliko dana, a plan je da se kroz 12 do 14 meseci konkuriše za novac za obnovu u okviru programa “Srbija 2025”, odnosno da se povuku sredstva iz republičkog budžeta. Pre toga stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka će sa gradom pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je rekao da je ideja da se Spens obnovi u celosti.

“Cilj je da zamenimo i rekonstruišemo kompletan krov, da dobijemo krov koji više ne prokišnjava, da možda iskoristimo energetski potencijal krova u smislu solarnih panela, ali to je pitanje za struku. Cilj nam je da zamenimo kompletan fasadni omotač, da zamenimo reparirano stepenište, da imamo vrata koja se zatvaraju i leti i zimi i da čuvaju energetski potencijal Spensa. Želimo da rekonstruišemo sve sportske hale, sve svlačionice, sva kupatila, sve toalete. Cilj nam je da oplemenimo i funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat Spensa, da ovde bude odeljenje Gradske biblioteke. Cilj nam je da ovde dođe Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije”, rekao je Vučević.

On smatra da se obnovom Spensa daje nova snaga i budućnost ovom objektu i da je potrebno da se promeni percepcija prema Spensu – da se više ne gleda kao simbol koji propada, nego kao na vrednost koja zaslužuje ulaganje.

Vođa projektnog tima dekan Fakulteta tehničkih nauka Radoslav Doroslovački rekao je da se za jedan ovakav projekat moraju angažovati profesionalci iz oblasti građevine, arhitekte, mašinstva, elektrontehnike.

“Potreban i neophodan je rad koji će Spens osavremeniti, prilagoditi novim zahtevima, standardima i obući ga u novo odelo od temelja do krova. Na Spensu, osim sportsko-rekreativnog centra i drugih sadržaja, osnovaće se Centar za veštačku inteligenciju, što je vrlo značajno zbog dosadašnjeg razvoja IT sektora. Blizina sa FTN i Naučno-tehnološkim parkom oživeće mnoga dešavanja od vitalne koristi gradu, pokrajini i državi”, poručio je Doroslovački.

Foto: 021.rs

Vučević se osvrnuo i na to što je pre dve godine izjavio da bi jedno od mogućih rešenja bilo i rušenje Spensa, te izgradnja funkcionalnijeg objekta na istom mestu. To je, naravno, izazvalo brojne reakcije u javnosti i ta ideja je ubrzo povučena. Na predstavljanju projekta rekonstrukcije Vučević je poručio kako izjava o mogućem rušenju nije bila slučajnost ni lapsus, nego je želeo da pokrene javnu raspravu o toj temi.

“Nisam ja to ni napamet rekao, niti mi je izletelo, već sam hteo da probudim javnost, da se otvori rasprava po cenu i da politički negativno budem ocenjen, jer sam video po izveštajima da je ekonomsko poslovanje Spensa bilo sve teže. Spens ne može da obavlja poslove ako ga ne budemo potpuno rekonstruisali”, zaključio je Vučević.

Spens je prethodnih meseci bio tema zbog afere sa zagađenom vodom u zatvorenom bazenu. Deblji kraj je izvukao tadašnji direktor JP Sportski i poslovni centar Vojvodina Milan Jarić koji je morao da podnese ostavku. Jarić je i večeras bio prisutan na predstavljanju projekta rekonstrukcije.

Nakon što je 021.rs otkrio da je voda zagađena, krenulo se u sređivanje i rekonstrukciju zatvorenog bazena.

Autor: 021.rs