Prati nas

LifeStyle

Status koji objašnjava šta pčele rade tokom zime hit na Fejsbuku

Foto: Pixabay

Status koji su na Fejsbuku objavili pčelari sa farme “Bel” u Ajovi postao je viralni hit zbog objašnjenja o tome šta pčele rade tokom zime, piše Bored Panda.


Umesto mita da pčele hiberniraju, odnosno spavaju zimskim snom, istina je da su pčele u svojim košnicama itekako budne.

“Tokom zime se košnice spoje u kuglu veličine košarkaške lopte, a pčele toplotu održavaju mahanjem krila. Naizmence se prebacuju sa unutrašnje na spoljašnju stranu grozda kako bi sve ostale tople. Matica se uvek čuva u središtu jata, a za otprilike nedelju dana, oko zimskog solsticija, povisiće temperaturu jezgra na 33 stepena. To je zato što matica otprilike u to vreme počinje ponovo da polaže jaja”, objasnili su sa farme.

“Dok stigne proleće, košnica će biti puna novih pčela koje će preuzeti dužnosti zimskih pčela. Ljudi misle da pčele hiberniraju jer ih ne vide zimi”, rekla je za Bored Pandu vlasnica farme Elen Bel.

“Još jedna zabluda je da je pčela matica glavna. Matica živi od milosti i volje pčela radilica. Govore joj gde treba da ide, šta treba uraditi, itd. Pčele matice su potpuno bespomoćne. Oslanjaju se na radilice da ih sve vreme hrane i neguju”, objasnila je.

https://www.facebook.com/1464223403842571/posts/2733921233539442/

Autor: Index.hr