Prati nas

Kultura

Srpsko narodno pozorište premijerom završava 159. sezonu

Foto: Dejan Petrović

Srpsko narodno pozorište privodi kraju 159. sezonu, koja će biti zatvorena premijerom komada Toma Stoparda “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” u režiji Igora Pavlovića.

Upravnik pozorišta Zoran Đerić podsetio je da je Srpsko narodno pozorište imalo kontinuiran rad tokom izolacije, ukazavši na to da je prikazivanje predstava onlajn bio jedan od načina da se ostane uz publiku, ali i da ona dobije priliku da pogleda neke od predstava koje više nisu na repertoare, a ostavile su značajan trag u stvaralaštvu SNP-a.

Najavljeno je i renoviranje audio i vizuelne opreme Velike scene za koje je oprema već stigla i čiji radovi treba uskoro da počnu. Rečeno je da će po prvi put od izgradnje zgrade, 1981. godine, biti u potpunosti sređen i očišćen kompletni sistem klime, a planirano je i čišćenje cele mermerne fasade SNP-a.

U okviru izdavačke delatnosti ove kulturne institucije, u saradnji sa Izdavačkom kućom “Prometej”, biće izdato osam knjiga eseja nobelovca Petera Handkea, a štampaće se i monografije Ljubosava Majere i Radula Boškovića.

Direktor Drame Milovan Filipović najavio je za 8. jul premijeru komada Toma Stoparda “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” u režiji Igora Pavlovića. Ovom premijerom biće zatvorena 159. sezona.

Tokom leta, u julu i avgustu, Drama će učestvovati na brojnim festivalima u zemlji, počevši sa predstavom “Smederevo 1941.” koja će biti izvedena na festivalu “Teatar u tvrđavi” u Smederevu. Potom sledi učestvovanje na festivalu “Nušićijada 2020” u Ivanjici sa predstavom “Autobiografija”, zatim otvaranje Sterijinog pozorja predstavom “Smederevo 1941”, gde SNP učestvuje i sa predstavama “Кo je ubio Dženis Džoplin?” i “Povratak”.

Sa predstavama “Povratak” i “Кo je ubio Dženis Džoplin” SNP takođe učestvuje i na INFANT-u, a u oktobru, na festivalu Šabačko proleće, sa predstavom “Travnička hronika”. Filipović je najavio i premijere koje su planirana za početak sledeće sezone.

Veliku vidljivost i dodatnu popularnost Srpsko narodno pozorište je steklo nakon objavljivanja video snimka izvođenja pesme “Bella ciao”, na šta je ukazao direktor Opere Aleksandar Stankov. On je najavio premijeru opere V. A. Mocarta “Don Đovani” koja je bila planirana za kraj 159. sezone, ali koja će biti realizovana u novembru 2020. Takođe, najavio je i festival OPERARIA, drugi po redu, koji će biti izveden, ali u smanjenom obimu od prvobitno planiranog.

Direktor Baleta Toni Ranđelović istakao je važan događaj ove sezone – 70 godina od osnivanja Baleta, u okviru kojeg su planirane mnogobrojne aktivnosti, ali nisu sve ostvarene zbog pandemije. Podsetio je na izložbu baletskih fotografija koja je otvorena 7. marta ove godine i koja će biti postavljena do kraja 2020. godine. Ova izložba predstavlja retrospektivu rada Baleta u poslednjih 20 godina.

Ranđelović je najavio i premijeru baleta Stevana Hristića “Ohridska legenda” koji je trebalo da bude izveden 28. marta, na Dan SNP-a, ali je zbog privremenog prestanka rada pozorišta, odložena za oktobar 2020. U planu su još dva baleta – “Кopelija” Lea Deliba u koreografiji Đule Harangorza i “Madam Baterflaj” u koreografiji Petera Brojera.

Kako je rečeno na konferenciji, Dan Srpskog narodnog pozorišta, koji je trebalo da bude obeležen 28. marta, održaće se 26. juna i tada će biti urečene nagrade ove institucije.

Autor: 021.rs

Advertisement
Komentari

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *